Så här fungerar en luftvattenvärmepump
Pumpen tar till vara på den solenergi som lagrats i utomhusluften och komprimerar den genom att utsätta luften för under- och övertryck i en viss ordning. Den värme som då uppstår används för att värma upp det vatten som cirkulerar i värmesystemet inomhus, precis på samma sätt som en berg- eller frånluftsvärmepump gör. Tack vare den tekniken finns det inga krav på husets egen ventilation och borrmöjligheterna på tomten för att få en energisnål uppvärmning av huset och vattnet.
Luft/luftvärmepump och luft/vattenvärmepump, var är det för skillnad?
En luft/luftvärmepump tar energi i utomhusluften och värmer upp ett element i inomhusdelen, i den enheten sitter en fläkt som sprider ut den värmen i huset via luften. En luft/vattenvärmepump fungerar på samma sätt i den första delen av processen. Men istället för att värma upp inomhusluften via en fläkt värmer man vattnet i husets vattenburna system. En luft/luft värmepump klarar inte av att förse dig med varmvatten, något som en luft/vatten värmepump gör.
Dra nytta av den ständiga energikällan solen
På ett eller annat vis drar alla värmepumpar nytta av den energi som solen laddar vår moder jord med. Även om det är minusgrader ute kan en värmepump ta ut värme ur luften och omvandla den till ett varmt och behagligt inomhusklimat. Tack vare att en värmepump behöver en minimal mängd el för att omvandla solenergin till värme inomhus investerar allt fler hushåll i en värmepump av ett eller annat slag beroende på vilka förutsättningar som finns. De värmepumpar som vi erbjuder är så driftsäkra att tillverkarna dessutom lämnar generösa garantier så du kan känna dig trygg med att få en bekymmersfri och ekonomisk uppvärmning.
När ska man välja en luftvattenvärmepump istället för en bergvärmepump?
Det finns flera anledningar till att en luftvattenvärmepump är ett bra alternativ. Investeringskostnaden är inte lika hög som för bergvärme de flesta kan lösa finansiering av en luft-vattenvärmepump. I vissa fall får man inte de tillstånd som krävs från kommunen för att installera bergvärme, det kan också var svårt och otillgängligt att borra på grund tomtens läge och anslutande vägar. Bor man in den södra delen av Sverige, ungefär upp till Vätterns norra del är driftskostnaden inte mycket högre än för en bergvärmepump. Temperaturen sjunker sällan så lågt att el-kostnaden blir stor för att få ut tillräckligt med värme för att värma upp inomhus.